ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
Αναβαθμίστε το σπίτι σας ενεργειακά και μειώστε τα έξοδα έως και 60%. Δείτε τα στάδια μιας ενεργειακής αναβάθμισης και τις πιθανές επεμβάσεις στην κατοικία σας.
1) Αποτύπωση κτιρίου που πρόκειται να αναβαθμιστεί.
2) Εκπόνηση ενεργειακής μελέτης από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή.
3) Παρουσίαση των απαιτούμενων ενεργειακών επεμβάσεων σύμφωνα με την ενεργειακή μελέτη.
4) Κοστολόγηση των ενεργειακών επεμβάσεων.
5) Υλοποίηση ενεργειακής αναβάθμισης.
6) Έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για το κτίριο.
1. Εξωτερική θερμομόνωση τοίχων
Οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου αποτελούν το περίβλημα, μέσω του οποίου η θερμότητα από τον εσωτερικό χώρο χάνεται προς το εξωτερικό περιβάλλον. Όταν οι τοίχοι αυτοί λοιπόν είναι σωστά θερμομονωμένοι, η πιο πάνω απώλεια θερμότητας είναι πάρα πολύ μικρή. Η ζέστη δηλαδή που βγαίνει από το καλοριφέρ, τα ηλεκτρικά σώματα, το κλιματιστικό, το τζάκι ή τη σόμπα, εγκλωβίζεται στο χώρο μας ζεσταίνοντας εμάς και δε διαφεύγει προς το εξωτερικό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο το καλοριφέρ μας θα δουλέψει λίγο αφού ο θερμοστάτης έχοντας πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία θα δώσει εντολή να σταματήσει να δουλεύει ο καυστήρας. Η ολοκληρωμένη θερμομόνωση επομένωςν συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, αναβαθμίζει τη θερμική άνεση των κατοίκων, απαλείφει τις ζημιές από υγρασίες και μούχλες στα σημεία που υπάρχουν θερμογέφυρες αλλά και προστατεύει την κατασκευή από τη θερμική καταπόνηση που υφίστανται.
Η χρήση ολοκληρωμένων λύσεων θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, ανάλογα με το κτήριο και την περιοχή στην οποία βρίσκεται, ως και 55%.
2. Μόνωση ταράτσας
Η θερμομόνωση της οροφής αποτελεί πάρα πολύ σημαντική επέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα κτίριο. Η ταράτσα είναι εκτεθειμένη στον ήλιο, τον άνεμο, τη βροχή και το χιόνι. Το χειμώνα που λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης ο ζεστός αέρας στους εσωτερικούς χώρους είναι ελαφρύτερος και ανεβαίνει προς τα επάνω. Όταν η ταράτσα δεν είναι σωστά θερμομονωμένη έχουμε σημαντική απώλεια θερμότητας. Το καλοκαίρι πάλι που ο ήλιος είναι ψηλά στον ορίζοντα, χτυπάει με τις ακτίνες του σχεδόν κάθετα την ταράτσα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με ελλειπή θερμομόνωση το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας καταλήγει στο σπίτι κάνοντας πολλές φορές δύσκολη τη διαμονή σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα διαμερίσματα του τελευταίου ορόφου επηρεάζονται άμεσα από την ποιότητα της θερμομόνωσης της ταράτσας. Υπάρχουν σήμερα εξαιρετικά αποτελεσματικές λύσεις θερμομόνωσης των δωμάτων που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη και ανακουφίζουν τους κατοίκους από την υπερθέρμανση το καλοκαίρι και τις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα.
3. Αντικατάσταση κουφωμάτων
Μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων, αποτελεί η αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων τους με σύγχρονα, ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα με πιστοποιημένες ιδιότητες. Η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων περιορίζει σημαντικότατα τις απώλειες λόγω μη σωστής σφράγισης των υφιστάμενων κουφωμάτων, και θωρακίζει εξωτερικά το κτίριό μας. Οδηγούμαστε σε εξοικονόμηση ενέργειας που ανέρχεται σε ποσοστό από 20 έως 25%, ενώ επιτυγχάνουμε σημαντική βελτίωση της θερμικής άνεσης, εξαφανίζοντας το χειμώνα φαινόμενα συμπύκνωσης υδρατμών στα παράθυρα ( δάκρυσμα κουφωμάτων ) και μειώνοντας την υπερθέρμανση του χώρου το καλοκαίρι.
4. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης
Μια από τις πιο σημαντικές ενεργειακές επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια είναι η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, ανεξάρτητα αν αυτό είναι κεντρικό ή αυτόνομα. Τα παλαιά συστήματα είναι ενεργοβόρα και για αυτό πρέπει να αντικατασταθούν με συστήματα νέας τεχνολογίας, σύμφωνα με μελέτη μηχανικού, ώστε να μην καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια.
Πιθανές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης του κτιρίου είναι:
– Μονώσεις των υφιστάμενων σωληνώσεων και τοποθέτηση συστήματος αντιστάθμισης.
– Αντικατάσταση λέβητα και καυστήρα με νέο υψηλής απόδοσης.
– Αντικατάσταση θερμαντικών σωμάτων με συστήματα χαμηλών θερμοκρασιών (π.χ. Fan Coils), όπου αυτό είναι εφικτό.
– Τοποθέτηση Ηλιοθερμικού συστήματος.
– Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού με πηγή θερμότητας τον αέρα (κεντρική αντλία θερμότητας).
– Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού με πηγή θερμότητας το νερό ή και τη γη (γεωθερμικά).